Structura unui disc intervertebral este compusă din:
- nucleu pulpos
- înveliș cartilaginos
Discul intervertebral reprezintă articulația dintre două vertebre, atenuează șocurile mecanice care apar în urma activităților zilnice și trebuie să mențină spațiul necesar nervilor să iasă din coloana vertebrală.
Vei citi în articol:
Cauzele care duc la apariția debordului discal.
Simptomele unui debord discal.
Cum previi apariția unui debord discal?
Tratamentul debordului discal.
Cauzele care duc la apariția unui debord discal.
- Efortul fizic
- Manipularea greutăților
- Efectuarea de mișcări repetitive
- Statul mult pe scaun/condus mult
După cum vezi mai toate activitățile pe care le poți întreprinde pot duce la apariția unei probleme la nivelul coloanei.
Debordul discal este considerată prima fază de afectare a discului intervertebral, de aceea este necesar să acorzi atenție condiției de funcționare a spatelui.
Eroarea cea mai des întâlnită este aceea de a spune că nu voi păți eu niciodată așa ceva, durerea de spate este pentru cei care au coloana sensibiliă.
Am întâlnit la cabinet și persoane cu o structură musculară foarte bine dezvoltată dar care au dureri de spate. Chiar si o constituție a musculaturii mai dezvoltate poate genera deformarea învelișului cartilaginos, asta dacă musculatura este inegal dezvoltată. Această afirmație este aplicabilă în cazul persoanelor care fac antrenamente la sală fără a respecta o logică a exercițiilor. Nu este recomandat să lucrezi doar grupele care îți plac, ba mai mult trebuie să acorzi aceeași atenție și exercițiilor care nu îți fac plăcere. Tocmai acele grupe sunt deficitare și trebuie să fie dezvoltate.
Simptomele unui debord discal.
- Durere în regiunea zonei afectate în timpul efectuării unui efort
- Durere care apare în repaos
- Disconfort ce se poate resimți noaptea
- De regulă durerile sunt de scurtă durată și ușor de ignorat
- Senzație de anchilozare a articulației sau rigiditate în mișcare
Nu ignora aceste senzații!!!
Citește articolul Când să îți faci griji în legătură cu durerea de spate – Debord discal
Cum previi apariția unui debord discal?
În cazul efortului fizic este recomandat să ai grijă la poziția corpului, oferă-i organismului câte o pauză la un interval de 30-35 de min. Nu zic că trebuie să te așezi jos sau să te întinzi este suficient să conștientizezi acest interval de timp și poți doar să reduci puțin ritmul sau dificultatea efortului pentru 8-10 minute. În acest fel vei putea evita suprasolicitarea complexelor articulare lucru care duce la protejarea discurilor intervertebrale.
Acordă atenție momentelor în care trebuie să ridici greutăți, nu executa mișcări bruște sau rotații ale trunchiului cu o greutate în mâini. Este mult mai sigur să faci doi pași în lateral în loc de o rotație a trunchiului dacă trebuie să muți obiecte grele dintr-un punct în altul.
În cazul activităților casnice de exemplu spălatul vaselor, condiție aplicabilă în orice activitate asemănătoare, este recomandat să te sprijini cu ajutorul unui genunchi în orice suport. Îndoaie puțin genunchiul și transpune greutatea corpului în suportul de sprijin (mobilă de bucătărie sau picior de masă), astfel vei putea ușura zona lombară și automat vei proteja structura discală.
În cazul statului mult pe scaun este indicat să te ridici la fiecare 45-50 de minunte și să faci câțiva pași, nu trebuie să întrerupi activitatea, asta dacă vorbim de statul mult la birou, iar în cazul condusului, la maxim o oră jumătate este recomandat să oprești mașina și să faci mișcare câteva minute, 3-5 min recomandat.
Tratamentul debordului discal.
Tehnicile manuale Osteopatice sunt aplicabile în cazul durerilor generate de un debord discal. Se va înlătura tensiunea de la nivelul articulației afectate, se vor stabiliza complexele articulare și se vor înlătura lanțurile de tensiuni acumulate la nivelul întregului organism.
Recuperarea prin Kinetoterapie. Oferă exerciții specifice fiecărei zone afectate, crește gradul de mobilizare de la nivelul articulațiilor și crește tonicitatea musculaturii.
Dacă nu ai timpul necesar pentru a merge la un centru de Kinetoterapie, programul OsteoHelp îți oferă complexe de exerciții Kinetoterapeutice în format video pe care le poți executa acasă.
Primești sfaturile și indicațiile unui kinetoterapeut.
Accesezi o sesiune de unu la unu pe toată durata programului de recuperare.
Vei putea executa întreg complexul de recuperare în timp real cu videoclipul.
Ordinea exercițiilor, pauzele de odihnă și timpii de lucru cât și dificultatea progresivă sunt atent alese de către mine, astfel primești un program de recuperare accesibil de oriunde și oricând, conceput în urma anilor de practică terapeutică din cabinetul de Osteopatie.
Tu ai debord discal? Lasă-ne răspunsul tău într-un comentariu mai jos.