Regiunea lombară este reprezentată de cele 5 vertebre lombare.

Între fiecare vertebră este prezent câte un disc intervertebral. Are rolul de a atenua șocurile și de a menține spațiile libere pentru rădăcinile nervoase ce ies din coloană și se duc spre țesuturiile din zona abdominală, bazin și lombare.

Coloana lombară prezintă o curbură denumită ,,curbură lordotică”, ce are rolul de a proteja regiunea de șocuri cinetice. În cazul unei sărituri vertebrele și discurile vor lucra împreună pentru a înlătura riscul de accidentare acționând ca un amortizor pentru a absorbi uniform energia cinetică.

Mai jos găsești enumerate grupele musculare lombare.

În videoclip afli detalii ale grupelor importante, ce mișcări execută acești mușchi dar și cum poți deosebi tu singur/ă acasă ce grupe sau fibre musculare ai afectate.

Grupe musculare ce au legătură cu regiunea lombară

Inervația din zona lombară.

Stadiile de afectare ale discului intervertebral lombar sau degenerative.

În videoclip vei înțelege cum ajunge discul să treacă de la un stadiu la altul și care sunt măsurile de prevenție.

Ce este Protruzia Discală Lombară?

După ce am trecut prin informațiile referitoare la structurile anatomice implicate acum putem detalia ce este și cum se manifestă această patologie.

Deformarea discului intervertebral datorită presiunilor incorecte va duce la compresia uneia sau mai multor rădăcini ce ies din regiunea lombară.

Prin deformare mă refer la faptul că nucleul pulpos din interiorul discului împinge învelișul cartilaginos generând factorul compresiv. Răspunsul țesuturilor afectate în acest punct îl reprezintă procesul inflamator fapt ce duce la apariția durerilor.

Simptomatica unei Protruzii Discale Lombare

Cauzele de apariție ale Protruziei Discale Lombare

Metode de prevenție

Conduita de mișcare – dacă ai un program de exerciții raportat la activitatea ta zilnică predominantă vei putea ajuta organismul să înlăture tensiunile acumulate peste zi.

Sport – orice activitate sportivă, făcută în condiții sigure și respectat protocolul de încălzire și de stretching pentru revenire va ajuta organismul să-și întrețină o mobilitate și o rezistență optimă a întregii coloane vertebrale.

Alimentația – chiar dacă nu te-ai fi gândit la acest aspect contează foarte mult ce mănânci, anumite componente din alimentație, consumate în exces pot stimula procesele inflamatorii din corp.

Consumul de lichide – organismul are nevoie de apă, în cazul în care nu primește suficiente lichide va folosi de acolo de unde consideră că are în exces, iar lichidul sinovial este 99% apă. Creșterea vâscozității lichidului sinovial duce la o grăbire a procesului degenerativ al discului.

Menținerea unei greutăți optime – fiecare kilogram în plus generează o presiune suplimentară asupra coloanei, fapt ce duce la apariția deformărilor structurilor cartilaginose.

Întrebările voastre

În cadrul fiecărui articol explicativ, așa cum este și acesta preiau câteva întrebări trimise de urmăritori ai paginii de FacebookInstagram, Youtube sau abonațiilor newsletter-ului site-ului.

Dacă și tu vrei să afli strict ce te interesează urmărește-mă pe aceste platforme.

Răspunsul la aceste întrebări l-am oferit în videoclipul pe care îl găsești în cadrul acestui articol.

Lasă un comentariu și descrie ce probleme de spate ai tu.

Lasă un răspuns